30 March, 2007

Petua Tekong - Menyediakan Gelama


Ikan gelama bukanlah merupakan ikan yang dikategorikan sedap untuk dimasak. Seperti ikan talang dan duri, gelama mempunyai isi yang tawar. Ia hanya sedap bila dibuat ikan masin. Bagi yang tidak meminati ikan masin, En. Omar menurunkan petua berkenaan gelama ini. Beliau menyarankan ikan disiang dan dibelah dari belakangnya. Setelah dibasuh, tabur garam dan biarkan semalaman di dalam peti ais. Selepas itu bolehlah dimasak samada digoreng, buat asam pedas dan sebagainya kerana rasa isi ikan sudah berubah. Selamat mencuba.

1 comment:

Anonymous said...

ikan gelama masin..sedap tu..nak plak ade asam pedas...hehe...selama ni, br skalik aje beli ikan gelama..nnti leh ikut petua en.omar tu..x leh selalu la pokcik, byk ngat garam kang..hahaha...

*jun*