Resepi - Tenggiri Asam Pedas
Bagi yang menggemari masakan asam pedas tapi tak tahu nak membuatnya, Chef Selebriti Jun menurunkan resepinya. Asam pedas ni kalau tak betul bahannya akan jadi singgang (singgam klu ikut Niazor). Mari mencuba..
.
apa kabo pokcik. lama x anta resipi....bukan ape. teringat pokcik bz aje lately, malas nak kacau. ni pun dah lama terperap kat umah jun. dah brape kali basi dah..hahaha....sbb pokcik dah tanya, ni jun anta lah gak.
.
kali ni jun anta resipi masak asam pedas sbb pokcik dok sebut2 tu kat umah pokcik. tp ni malacca style ek...kiranya resipi mak jun la. jun ni asal aje kat sana tp bab2 yg berkaitan ngan melaka, fail gak.. asam pedas ni pun ada mcm2 jenis. yg ni jun guna ikan tenggiri. ikan tenggiri atau pun dikenali sebagai Spanish Mackerel (apsal lak sepanyol dpt nama nih!..) atau pun dalam bahasa cina nya dikenali sebagai Kau Yee (x tau la dialect mana pokcik..). ikan ni mmg boleh masak mcm2 jenis resipi...kiranya antara ikan yg 'versatile' la... selain dari tu wat keropok pon boleh. mmg serba boleh lah..hehe. ia juga antara ikan yg paling boleh bertahan lama dalam 'fridge'. ye lah...nak plak yg skali seminggu g pasar cam jun ni..wahaha...
.
ok la..kita straight tu d recipe ye..3 keping ikan tenggiri. bahan kisar:-bawang merah, bawang putih,cili kering, halia, jintan manis, juntan putih,kunyit n lada hitam.bahan tumis:-bawang besar, halba, biji sawi n daun karibahan tambahan:-serai, bunga kantan, daun kesum,air asam jawa,garam, gula, air,tomato dan kacang bendi.cara2:-panas minyak, tumis bahan tumis, masuk bahan kisar dan kemudian masuk bahan2 lain serta ikan...ala, masak macam masak asam yg biasa tu gak la...wokeh pokcik....nanti try la yek...senang aje ni. nanti belanja jun makan ikan bakar ye....bye dulu...jumpa lagi....salam
No comments:
Post a Comment