28 February, 2007

Resepi Salmon Goreng Dengan Sos Lemon


Terima kasih tuan2 & puan2 kerana masih setia dengan rangkaian ini. Kali ini kami menjemput Iron Chef dari Kuantan untuk menghidangkan kita resepi ini. Silakan Iron Chef...(tepuk tangan ramai2 dulu!)


Bahan-bahan ( utk 2 orang )
2 slices salmon
2 + 1 sudu besar lemon
1 sudu besar butter
1/2 sudu besar jus lemon
4 sudu besar air
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
daun bawang untuk hiasan
tepung gandum/ corn starch


Cara-cara:

Kerat 2 salmon dan buang kulitnya. Sapukan dengan tepung gandum.
Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
Bila bahagian bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon sehingga garing.

Keluarkan salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.

Tuangkan sos lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.
Kalau nak lagi sedap, sebelum letak samon tu pinggan tu panas sekejap dgn microwave. Lepas tu bolehlah letak salmon dan sos lemon di atasnya.


Trimas Iron Chef Niazor. Dulu pokcik tengok gak ikan ni kat hyper market, tapi tak tau nak masak camne. Jadi sekarang dah ada resepi, bolehlah kita cuba try test.

7 comments:

Anonymous said...

mas niazor,begitu gampang membikin salmon sos jeruk dech. apa bisa dibikin sama ikan yang lain?

Andini

Amir-Isa said...

cayalah Niazor...
salmon ni antara ikan2 favourite aku & family kat sini...
kat sini harga pun not so bad... tapi mostly still fresh dah siap2 siang jadi filet....Kalau buat goreng memang best ...so nanti boleh try ko punya resepi ni ..

Mus_Astley said...

Wah wah wah ... Niazor.... Salmon yaa..?? Nanti koi datang Kuantan, awok kena masakkan koi ikan ni tauu..

Pokcik, FG tak tahu lah nak hilanglah verification moderation kat CINTA VIEW FINDER FG tuu.. tolong tunjuk sikit..

Anyway, FG nak kasi resepi sambal ikan bilis hijau boleh tak? Serius ni...??

Thanks.

Slambe Jr aka Pokcik said...

FG, pergi kat setting, disable kan (tick no) utk admin moderation dan word verification.

Yg resepi tu, amat dialu-alukan. Hantar ler cepat senang kami nak buat ahad ni..

Anonymous said...

pozyczka od reki bez bik
pożyczki pozabankowe
kredyt bez bik
pożyczki sms bez bik
pożyczki z bik
pożyczki pozabankowe skarbiec
kredyt bez bik

Anonymous said...

kredyty bez dochodow
kredyty na dowód
kredyt bez bik
http://pozyczkibezbik24.biz.pl
http://pozyczkipozabankowe24.com.pl
prywatne kredyt bez bik
http://pozyczkabezbik24.org.pl

Anonymous said...

I absolutеly love уour sіte.. Exсellеnt cоlοгs & theme.
Diԁ уou buіld this site yοurѕelf?
Pleaѕe replу bаcκ as I'm looking to create my own site and would like to know where you got this from or just what the theme is called. Cheers!

Here is my homepage; pożyczki bez bik