17 January, 2007

Drop Down, 360 Degree & Checklist


Bagi kawan-kawan yg dah confirm trip laut dalam Pulau Sembilan Februari ni, ini saya senaraikan alatan basic yg perlu kita bawa.
1. Baju & Seluar spare-mana la tau hujan nanti. Topi satu kemestian, kalau tak nanti muka jadi Kunta Kinte. Bawak baju lengan panjang kalau boleh. Malam kat tengah laut, sejuk weh. Kain sembahyang ikut korang ler.
2. Air mineral - memang air tekong sediakan tapi air dlm botol senang nak bawa kulu kilir.
3. Baju hujan - sebab dlm bot tu, katil tu muat 4 org je. Gilir2 tido. Jadi sapa2 kena duduk kat open deck tu, misalannya hujan tak lah basah. Kat belakang bot tu blh muat 6 org lagi berteduh tapi tempias ler...tau je la hujan kat laut, menderu cam lebah jer.
4. Jajan, cikeedes dan air oren. Sedap makan & minum tgh laut tu beb, kena rokok sebatang dua..puss puss
5. Fishing box - ni kalau lupa gak, batu ladung takde, matakail takde, tali takde..maka hulur kaki jer buat joran. Kaki kalau bau hapak, jerung pun lari marathon. Fishing rod biasanya mmg tak pernah lupa kan? Rod ni bawak 2 cukup la, banyak tak terkejar nanti..
6. Cool box. Bawak satu sorang. Target besar, dpt ke tak dpt ikan lain kira. Kalau dapat banyak kita publish 5-6 artikel khehehe
7. Ni yg terakhir, pil novomin. Tengok gambor tu, bukan cekelat tu. Tu ubat mabuk. Korang yg tak biasa ke laut kalau kena alun/ombak kuat, keluar muntah hijau nanti. Nampak dunia turun naik, pehtu berpusing2 360 darjah segalanya. Masa kami ke Rompin dulu, tekong pun boleh mabuk, ini pulak korang yg kerja dlm aircond. Reganya tak mahal 5-6 hinggit je kat farmasi. Makan sejam sebelum naik bot, pehtu ulang 1 biji setiap 6 jam. Kalau yg nak jaga kulit tu, boleh gak bawa sun block, sapu kat muka ngan tangan..tapi melekit skit ler.

Isk3x tak sabar dah menunggu tarikh kita nak naik bot ke Pulau Sembilan tu...jgn ada yg tido peluk batang joran dah ler.

1 comment:

Slambe Jr aka Pokcik said...

Bg yg guna monitor 15", gambar novomin tu adalah saiz sebenar.