29 January, 2007

Resipi Sweet n Sour


Hari ini kita sangat bertuah kerana Chef Selebriti Ju dari Shah Alam sudi berkongsi resipi rahsia sweet n sour (masak masam manis). Resepi ini sesuai untuk ikan2 gred A seperti bawal, jenahak, siakap, kerapu dan merah. Tengok sahaja gambar dah meleleh, apatah lagi jika dapat merasa masakan Chef Ju, selamat mencuba. Bila baca resepi ni, sebut kuat2 macam cara Chef Wan tuturkan dalam TV tu siap sekali ngan tangan ala2 lembut tu..


Cara masak ni pun ada a few versi gak tp yg basic tu sama jek cuma yg tambahan tu je ikut selera tukang masak dia..yg ni cara jun lah, hehe..pokcik nak resepi gak ke? kang jadi blog resepi lak..hikks. Anyway, bhn2nya lebih kurang gini lah ek..ikan, bawang merah, bawang putih, halia, tomato, sos cili, sos tomato, garam n gula sket, dan bhn2 sampingan mcm carrot, timun, nenas n bunga kobis..ikut sukalah byk mana..janji leh makan..Kat sini, jun masak ikan bawal, sbb ikan tu ada dalam stok..kui kui..ok lah, kita cite sket la pasai ikan ni ek..mengikut kajian terperinci jun selama beberapa saat, Ikan bawal ni ada 2 jenis..ikan bawal hitam or dlm bahasa inggerisnya disebut Black Pomfret dan ikan bawal putih atau White/Silver Pomfret. Tapi ada gak yg kata white n silver tu lain jenisnya..tp bg org umah mcm Jun ni tau 2 aje lah..Dikatakan ikan bawal putih ni lebih mahal harganya dan lebih banyak permintaan. Ikan bawal ni boleh dimasak berbagai cara spt dibakar (sedap tau, cubalah..), deep fried, masak sweet n sour cam ni, masak kicap, steam or masak kari pun boleh. Yg pasti ikan bawal ini ikan laut/air masin tapi jun pernah baca yg di indonesia telah mengusahakan menternak ikan ini di kolam..iaitu air tawar..kat Malaysia ni x taulah..so far x pernah jumpa lagi.So pokcik..itu ajelah pengetahuan jun yg x seberapa ttg ikan sbb tau masak n makan aje... .


Terima kasih Chef Jun. Ikan bawal yang mahal sikit tu dipanggil Bawal Tambak, warna silver gak..

No comments: