15 January, 2007

Nostalgia Pancing


Teringat masa kecik-kecik, memancing di Sg Pahang dan paya2 sekitar Kg Peragab dan empang paya Rumbia (org utara panggil kunci ayaq). Masa tu pakai joran hulur jer, pergi adik beradik redah semak dan paya. Tapi kalau dah hobi, tak kira semua tu. Kalau ke paya, habis pancing, berkubang la plak sampai merah biji mata. Lintah, pacat tu takut gak tapi bila dah ramai2 takut pun hilang. Balik rumah, emak mesti berleter sebab seluar dan baju berlumpur..hehehe.

Kadang2 ikut berperahu di Sg Pahang dengan ayah sedara masa kecik2 dulu. Sungai punyalah besar, perahu kecik je dan air macam nak masuk je dalam perahu, seram gak. Biasanya dia pergi tengok jaring ke hulu sungai. Habis tengok jaring, boleh mandi di pulau pasir di tengah2 sungai tu...macam mandi kat pantai laut jer. Kadang2 pergi dengan emak & ayah ke pulau pasir tu mencari etak, spesis kecik macam kerang. Kalau di tepi sungai, boleh cari kijing dlm lumpur, spesis kerang ni boleh membesar sebesar tapak tangan dewasa.

Sebenarnya memancing ni adalah hobi keluarga. Arwah ayah, abang dan adik selalu memancing. Emak masa muda2 dulu suka gak. Tapi bila dah anak 3-4 orang, malaslah pulak. Kakak je yg tak minat.

Kini bila saya sudah berkeluarga, semua anak lelaki minat memancing. Anak lelaki yg kecik sekali tu umur 2 bulan, tak tahulah. Tapi kalau genetik pemancing tu, mungkin suka gak kot. Isteri dan anak perempuan sulung pun minat jugak, tapi jarang bawak memancing sekali.

Tapi kalau balik ke Pahang, masih juga mengunjungi port memancing lama seperti lubuk Batu Kerdau bersama adik beradik dan anak masing2. Tah ler..kalau anak kampung tu, anak kampung gak ler yer..

No comments: