22 January, 2007

Pancingan Jeti-Star Fish




"Sham, dah petang, jom balik..", saya mengajak Sham. Sham pun mengarau kekilinya. Set joran ringan begitu sukar untuk dikarau. "Hehehe..mesti sampah lagi tu.." gelak saya. Dengan bersusah payah hasil tangkapan akhirnya dibawa ke atas bot rakit. Yaa..itulah personaliti kita minggu ini..'Star Fish'. Orang melayu kata Tapak Sulaiman. Apasal lah diaorang panggil star fish. Banyak rupa star jer dari rupa fish.

Besar gak Tapak Seleman ni, dalam 8 inci dari kaki ke kaki. Spesis ini menggunakan beribu-ribu sesungut kecil macam kaki mentibang untuk berjalan di dasar laut. Ia bukan spesis berenang, ia merayap. Mulutnya terletak di bawah badan, ditengah2 star tu. Mata? Puas dah saya cari, tak nampak lah pulak. Dietnya ialah cebisan ikan, kerang atau sisa binatang di lantai laut.

Jun, SK dan Fezah, sedap masak apa star fish ni? Si Sham dah simpan dalam peti ais dia, tak tau nak buat apa. Masak kari ke asam pedas, any idea??

6 comments:

SK said...

Ghaso den lah..masak lomak cili api pun sodap! lotak lah sekati cili api mesti beghasap nyo...hehehehe...

Slambe Jr aka Pokcik said...

Nanti den antar kek SK, kalau x dibueknya masak lomak siap ekau den kojokan..

Kalau bagi kek anak makan aihh...dapek 6 bintang atau 6A

Anonymous said...

ooo ya la pokcik..* fish aka tapak sulaiman..ehh..leh mkn k mende ni? x penah lak dgr org masak..kat pasar pun x d jual..hehehe..ngeri eh tgk..tp kalu letak dlm pinggan tu sekor2 gitu..cantekkk..ade isi k dia ni? apakata, goreng pastu masak sweet n sour sbb nak bior sekor2 gitu dlm pinggan..hikks....

jun

Slambe Jr aka Pokcik said...

den ingat ambik resepi kat SK. Buat sweet sour pehtu hias sikit ngan lobak, tomato dan lada besar. Bubuh skit bawang goreng ngan daun bawang. Gerenti sedap..

fezah said...

pokcik....star fish ni...memang betul lah orang kita panggil tapak sulaiman..lain kali tangkap bubuh aje dlm aquarium, den tak pernah makan eh benda alah ni....seram pulak rasa nak makan walau pangkal tu ada nama ikan dot dot...

Slambe Jr aka Pokcik said...

huhuhu..mmg benda ni xleh mkn. xde isi pun.Dia nye mulut ngan tempat buang isi perutnya adalah satu, yg bulat kat tgh2 star tu. ia consider moluska, haiwan bercengkerang w-pun x supa cengekrang. tapi belakangnya keras.