09 January, 2007

Petua Tekong 3


Bila pancing kat kolam ni, umpan yg paling popular tak lain tak bukan ialah dedak. Dedak ini kena dipasangkan dengan mata bom (berangkai).Setiap orang mempunyai resepinya sendiri untuk membuat dedak ni. Bahan adunannya mungkin pelbagai.

Bagi pemancing yang tak pernah mencuba pancing kolam air tawar atau baru2 nak mencuba, saya perturunkan cara membuat umpan dedak ni mengikut 'kepala' saya sendiri. Nota: Bagi pemancing lama, jangan dok kutuk yer...ini resepi sempoi tapi bolehlah kalau nak pancing seekor dua kat kolam.

Mula-mula beli roti, yang branded punya seperti High 5 atau Gardenia. Ikan2 kolam pun memilih gak, bukannya nak yg cikai. 6 hiris roti boleh dapat umpan sebesar penumbuk org dewasa, cukup untuk memancing bagi 2 orang untuk 2 jam.

Ambil mangkuk besar sikit, roti tersebut dijirus air. Kemudian ramas2 roti tu, biar dia hancur, kalau tak hancur tambah air sikit2. Bila dah hancur, tambah tepung gandum dalam setengah cawan. Ini bagi memastikan adunan ni cukup liat. Tambah air secukup rasa. Uli dengan baik.

Kemudian campurkan dedak hancur yg boleh didapati di kedai2 pancing. Dedak paket ni kdg2 datang dlm 3 jenis & 3 warna. Campur ketiga2 dedak ni, jadikan dlm 1 cawan kemudian diuli dengan adunan roti tadi. Last2 sekali, ambil sikit belacan bini sebesar ibu jari, gaulkan sekali. Masa ni tangan dah rasa gatal2, bini pun jeling semacam sebab setiap kali pegi memancing, belacan dia habis.

Last sekali, kalau ada minyak ikan dlm paket dedak tadi, bubuh semua dan ulikan semula. Minyak ikan ni kan...perghhh, baunya ngalahkan tungkik. Pastikan adunan ni liat mcm roti canai mamak yg belum dimasak. Haa..bila dah siap, angkat joran dan jom ngail, apa lagi!

No comments: