20 January, 2007

Tips Talang Pulau Sembilan


Ni saya tulis semula dari artikel saya yg dicetak dlm Majalah GiNgail Ogos 2002. Kalau dikira dah dekat 4 tahun jugak tak memancing di sana. Tapi pengalaman manis menarik talang & gerepoh 4kg macam masih terasa baru.

"Tekong memberi petua dengan mencadangkan kami menggunakan mata kail pandan (long shank 2/0) bersaiz 2/0 dengan perambut 50 paun sepanjang 2 depa. Tali utama sekitar 40 ke 50 paun. Ikan bilis dicangkuk di kepala dan hujung mata kail dibenamkan di badan ikan bilis. Lebih dari satu ikan bilis boleh dicangkuk di mata kail. Batu ladung saiz kecil (batu hidup saiz 6 atau 7) digunakan. Mungkin dengan cara ini batu ladung (sinker) akan tergantung di tengah arus di mana sasaran kami ialah talang, gerepoh dan ebek yang berkeliaran di pertengahan dan permukaan laut."

Saiz batu ladung perlu disesuaikan mengikut arus air. Tarikh yang kita telah tetapkan tersebut jatuh pada waktu 'arus menyusung ke dalam/menyusung anak'. Bermakna ia di pertengahan selepas pasang besar dan dalam situasi untuk surut (atau air mati). Kebiasaannya waktu pertukaran arus begini, ikan banyak, aktif mencatuk umpan dan agresif. Ikan talang & spesis trevally(ebek, jemuduk & gerepoh) aktif menyambar umpan waktu pagi dan petang.

Waktu tengahari & malam kita akan main ikan dasar yang mana umpan yg sesuai ialah hirisan ikan kembung, selar, sotong dan udang pasar. Berdasarkan 4-5 trip ke sana sebelum ini, biasanya malam agak slow sikit ikan makan umpan. Tapi saya pernah mencuba guna flouresence metal jig, dapat juga ikan gerepoh waktu malam tersebut.
Flourense jig ni boleh dibeli di kedai pancing. Kita kena letakkan ia beberapa minit dekat lampu untuk ia menyerap cahaya. Ia akan bercahaya dalam air selama lebih kuran 15 minit, sebelum kita perlu tala kan semula kepada lampu.
Bot Abg Talang ni agak besar juga berbanding bot Ah Ho Teluk Intan. Jadi agak selesa bagi 10 pemancing. Harap trip kali ini kita boleh dapat lebih berbanding 7 tong Coleman 54qtz semasa trip pasang besar kami 4 tahun dulu.

52 comments:

Slambe Jr aka Pokcik said...

Bob, ko asyik tanya bot abg talang tu kecik ke beso. Tu ada gambo bot tu skit. Boleh main badminton atas tu ape. Jgn takut, kat Indon tu boleh naik sampai 70 org. Kita baru 10 org jer...

Anonymous said...

generic xanax xanax bars much - xanax overdose many mg

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol rx online - tramadol withdrawal in a neonate

Anonymous said...

where can i buy xanax online buy xanax online legally cheap - how to order xanax without an rx

Anonymous said...

xanax antidepressant xanax 2mg - what is the generic for xanax 2mg

Anonymous said...

generic xanax using xanax recreational use - xanax dosage for cats

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction treatment program - tramadol withdrawal upset stomach

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg high - carisoprodol erowid experience

Anonymous said...

xanax online xanax withdrawal is hell - buy xanax prescription

Anonymous said...

cheap carisoprodol how to buy carisoprodol - carisoprodol pronunciation

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol prescription - tramadol online no prescription mastercard

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg can overdose carisoprodol - can get high carisoprodol

Anonymous said...

how to buy xanax online legally xanax indications - generic drug for xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol buy cheap - tramadol zyrtec interaction

Anonymous said...

xanax online buy xanax online paypal - xanax generic price

Anonymous said...

xanax anxiety 2mg klonopin 1mg xanax - xanax dosage hours

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol much get high - tramadol 100mg high

Anonymous said...

buy carisoprodol soma 250 mg carisoprodol tablets - soma 350mg carisoprodol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage for fibromyalgia - buy tramadol hydrochloride

Anonymous said...

xanax buy online no prescription lexapro or xanax for anxiety - xanax green pill

Anonymous said...

buy tramadol online can get high tramadol hydrochloride - buy tramadol now

Anonymous said...

cialis online cialis online is it safe - buy cialis online paypal

Anonymous said...

cialis 10mg cialis 20 - cialis usa

Anonymous said...

xanax online xanax pills pictures - buy xanax ativan

Anonymous said...

buy tramadol tramadol overdose bluelight - buy tramadol 50mg net

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#57594 where to buy tramadol online legal - tramadol 50 mg kapszula

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 buy tramadol online overnight fedex - tramadol ultracet

Anonymous said...

tramadol online tramadol online no prescription - tramadol hcl 50 mg erowid

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51602 order tramadol no prescription overnight - tramadol withdrawal high blood pressure

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#73892 tramadol 50mg for sale - buy tramadol online from usa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol withdrawal youtube - tramadol questions

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 tramadol hcl street value - tramadol vs vicodin

Anonymous said...

buy tramadol can order tramadol online legally - tramadol overdose info

Anonymous said...

buy tramadol generic tramadol no prescription overnight - tramadol hcl 50 mg tab uses

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 tramadol hcl 200 er - tramadol overdose child

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol cod - tramadol hydrochloride 50mg capsules

Anonymous said...

ativan price buy lorazepam online cheap - ativan seizures

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol best place order tramadol - tramadol for dogs 10 mg

Anonymous said...

buy tramadol cheap online buy tramadol online bluelight - tramadol no prescription saturday delivery

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#41572 ativan side effects fetus - ativan overdose icd 9 code

Anonymous said...

lorazepam without prescription can you order ativan online - ativan side effects stopping

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan side effects breathing - ativan dosage for children

Anonymous said...

http://staam.org/#56274 order tramadol next day delivery - tramadol 100 mg extended release

Anonymous said...

buy tramadol overnight shipping can you buy tramadol on the internet - tramadol 50mg does get you high

Anonymous said...

http://staam.org/#41652 buy tramadol online yahoo - tramadol online overnight shipping

Anonymous said...

buy tramadol with mastercard tramadol 100mg pills - has anyone ordered tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol online ultram vs tramadol generic - tramadol ultram hcl

Anonymous said...

buy xanax online xanax bars mixed with alcohol - xanax side effects addiction

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax with paypal - how does generic xanax pill look like

Anonymous said...

buy xanax online xanax withdrawal visual disturbances - xanax questions

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#4038 alprazolam 0.5mg how long does it last - buy xanax online no prescription with mastercard

Anonymous said...

order alprazolam xanax 0.5 - generic xanax weaker